사이집

사이집(思異集)은 '생각이 서로 다른 사람들이 모이다'는 뜻의 합성어다. 

다양한 생각들(건축가-시공자-건축주)이 모여서 이루어낸 결과물을 뜻하기도 하고, 두 집 '사이', 집과 학교 '사이' 등 이 집을 구심점으로 해서 다양한 소통들이 이루어지길 바라는 의미도 있다.


‘Saijip’ means ‘people with different thoughts coming together.’ Apart from this meaning, it also means hope of this home becoming the center of communication ‘between’ two houses and ‘between’ home and school.

Saijip is a multiplex housing for two families. A part of the house was designed for rent but then the head of the construction company became close friends with the owner and decided to live next door, in the rental property. As a result the design changed to have active communication between the two families. Children can play going in and out of the two houses via connections on the upper and lower floors.

Exterior space emptied out and lifted for parking is also space for families to gather. It is also space of events, where they meet neighbors and barbeque whether it is raining or snowing, thanks to the roof.

The upper part of the staircase is opened to bring more natural light inside the long house. The skylight allows the sun to seep into the basement. The staircase is, in a sense, the well of light.

In order to secure legal space for parking, the house for rent was set back. The living room was raised for storage underneath and a table right in front of it, so the level difference also works as chairs for the dining table inside the small space. Stairs are made up with thin plates for a lighter look the floor under it was finished with glass to let the smallest of spaces to be used and even give a more open feeling from downstairs.

The most important factor of designing a duplex is the ‘visual lightening of vertical movement.’ All stairs are made with only thin slabs and under the turns tempered glass was used to lessen the slab thickness. As a result, it gives visual connection between upper and lower floors, lighting for the lower floor and becomes a unique playground for children.

The space aside from the rooms on the second floor was planned as an opened family room, which is connected to the rooftop and attic. It is an opened intermediate space between the second floor and the rooftop terrace rather than a stuffy attic.

The efficiency of rooms is maximized by lifting the floors with the bed above and storage beneath. The height, shape and direction of windows differ according to the furniture.

The house for rent, smaller compared to the owner’s, has three rooms on the second floor and one of them has a moving wall that can be opened to make small spaces to be used as a large family room.

Saijip


Program

Location

Status

Site area

Gross floor area

Architect

Photo

Duplex house, residential

Pangyo-dong, Bundang-gu

Completed,  Jul. 2014

263.90 sqm

222.54 sqm

Joh Sungwook  Kim Jinkyung 

Lee Namseon  Joh Sungwook

사이집 


주요용도

위치

설계기간

공사기간

대지면적

연면적

설계팀

건설사

사진

단독주택 (다가구주택)

분당구 판교동

2013.04 ~ 2013.08

2013.10 ~ 2014.07

263.90 ㎡ / 79.83 평

222.54 ㎡ / 67.31 평

조성욱  김진경

(주)제이아키브건설

이남선  조성욱

*2015 경기도건축문화상 동상 (경기도지사상)


COPYRIGHT ⓒ JOHSUNGWOOK ARCHITECTS. ALL RIGHTS RESERVED.