고래바위집

강원도 양양군 현남면의 동산포해수욕장은 파고가 높아 서퍼들의 파라다이스라 불리는 곳이다. 서핑이 취미인 젊은 여배우인 의뢰인은 그런 바닷가 바로 앞에 자신만의 파티하우스를 원했다. 어촌마을인 동네는 대부분 집들이 담장 없이 열려있는데, 여자 연예인인 만큼 사생활 보호 차원에서 담장은 있으되 마당이나 바다 쪽으로는 트인 시선을 만들었다. (그러나 건축주는 자신의 집이 마을에서 과하게 두드러지는 것을 원하지 않았기 때문에 성벽처럼 보이지 않도록) 담장 안쪽의 1층 외벽은 전체를 창으로 계획하여 마치 실내외가 한 공간인 듯하고, 주인방과 게스트룸 두 개가 있는 2층은 각각의 방들이 바다를 조망하며 담장 너머로 떠 있는 형상을 하고 있다. 기존 대지에는 커다란 바위들이 땅에서 솟아 있었는데, 몇 개를 제외하고는 다 살리면서 집의 자리를 잡았다. 그중 정면 담장 쪽에 있는 바위는 마치 바다에서 막 수면위로 올라오면서 집으로 들어가려는 고래와 같아서 집의 이름을 ‘고래바위집’이라 명명하였다.

정원 뒤에 위치한 가장 큰 바위는 자쿠지로 계획하여, 물이 바위의 위에서부터 흘러 돌로 마감된 욕조로 흐르게끔 디자인했다. 건축주는 겨울에 서핑한 후, 바로 바위 자쿠지 욕조에서 그녀의 몸을 녹일 수 있다.

거실은 남쪽의 바닷가를 바라보는 대신에, 북측에 위치한 바위 자쿠지 옆에 배치했다. 거실 상부의 두 개층을 오픈해 계단실을 배치하여 천창으로부터 거실까지 햇빛이 들도록 계획했다. 옥상에는 파이어 플레이스와 데크를 두어 바비큐 파티를 하거나 명상, 선탠을 할 수 있게 하였다.


The site, beach Dongsan at Yangyang-gun, Gangwon-do, Korea, is called a ‘paradise’ for surfing with its high waves. The client, a young actress who is a huge fan of surfing, wanted her own party house in front of the beach. Most of the houses in this small fishery town are opened with no fences. Although she did not want her house to be exceptional, fences were necessary in order to protect an actress’ privacy. Instead, the sights were opened towards the yard and the sea. The first floor does not have a clear separation between in and out by planning all outer walls with floor to ceiling windows. The rooms on the second floor, including a master room and a guest room, are floating above the fences and they each view the sea. Most of the rocks existed on the site before were preserved even after the house was settled. The house was named after the rock among them, which looks like a whale swimming towards the house, coming up from the water; the ‘Whale Rock House.’

The largest rock was in the back of the garden and it was designed as a jacuzzi, where water runs from top of the rock down to the stone finished bath. The client can warm her body in the rock jacuzzi right after a surf during winter times. Instead of facing the south, the shore side, the living room is adjacent to the rock jacuzzi which is facing the north. We put the staircase in the two-story open space and made the sunlight come from the rooftop downstairs to the living room. A fireplace and a deck on a rooftop can be used for barbeque party and meditation or tanning.


 

WHALE STONE HOUSE


Program

Location

Status

Site area

Gross floor area

Architect

Photo

Residential   

Dongsan-ri, Yangyang-gun, Gangwon-do 

Completed,  Aug. 2015

315 sqm

231 sqm

Joh Sungwook  Lee Seungho 

Nam Gungseon

고래바위집 


주요용도

위치

설계기간

공사기간

대지면적

연면적

설계팀

건설사

사진

단독주택 

강원도 양양군 동산리

2014.08 ~ 2015.02

2015.03 ~ 2015.08

315 ㎡ / 95.28 평

231 ㎡ / 70 평

조성욱  이승호

(주)선석건설

남궁선  조성욱


COPYRIGHT ⓒ JOHSUNGWOOK ARCHITECTS. ALL RIGHTS RESERVED.